Logga in
Login
Title Product
Your shopping cart is empty

Fetching cart contents - please hold on...

Frequently asked questions

Tillgänglighet

Konton och inloggning

Typer av noter och tillgång till noter

Köpa noter till sig själv och sin grupp (tex en kör)

Skriva ut och spela upp noter

Mitt ScorX och Mina Noter

Notutbud, titlar och genrer i ScorX

Grupper

Är du medlem i en organisation som erbjuder ScorX-noter som medlemsförmån?


Vanliga frågor och svar

Hur får jag tillgång till ScorX?

 • Vad är ScorX?

  Kolla in vår introduktionsfilm: • Hur får jag tillgång till ScorX?

  ScorX är en webb-tjänst och nås på Scorx.org via en webbläsare på din dator, mobil eller surfplatta. Exempel på webbläsare: Chrome, Firefox, Safari,Internet Explorer.
  ScorX spelare fungerar sämre eller inte alls i äldre versioner av webbläsare så vi rekommenderar starkt att du alltid har den senaste versionen installerad på din dator, surfplatta eller mobil. Har du följande versioner av webbläsare (eller senare) torde ScorX spelare fungera:
  Dator Windows/Mac:
  IE: 10
  Edge: 12
  Firefox: 40
  Chrome: 45
  OSX Safari: 8
  Opera: 30

  iOS Apple iPhone/iPad:
  iOS Safari: 8 (kan ha problem med ScorX-noter med långa ljudfiler)
  Chrome: 45 (kan ha problem med ScorX-noter med långa ljudfiler)

  Android surfplatta/mobil:
  Android browser: 46 (kan ha problem med ScorX-noter med långa ljudfiler)
  Chrome for Android: 47 (kan ha problem med ScorX-noter med långa ljudfiler)

Konton och inloggning

 • Skapa konto

  Det kostar inget att skapa ett ScorX-konto. Allt vi behöver av dig är en e-postadress och ett lösenord. Efter att du skapat ett konto, kommer vi att skicka ett bekräftelsemejl till din epostadress i vilket du behöver klicka på aktiveringslänken för att aktivera ditt konto. Sedan är det bara att logga in med din epostadress och lösenord på http://Scorx.org!

  Om du inte får något bekräftelsemejl inom 2-3 minuter kan detta bero på ett antal olika orsaker:

  -När du skapade kontot stavade du din epostadress fel. Om du misstänker att så skett är det bara att skapa ett nytt konto med den korrekta epostadressen.

  -Du har angett korrekt epostadress, men ditt epostprogram eller din epostleverantör har betraktat mejlet från oss som skräppost. Kolla skräppostfiltret i ditt epostprogram eller - om du inte hittar bekräftlesemejlet där - kontakta din epostleverantör och be dem släppa igenom mejl från support@scorx.org. I detta fall kan du inte skapa ett nytt konto med samma epostadress - om du försöker göra detta kommer du få ett felmeddelande om att kontot redan existerar. Om din epostleverantör betraktar mejl från scorx.org som skräppost och inte kan ändra detta, måste du tyvärr skapa ett nytt ScorX-konto med en annan epostadress.

 • Jag får inget aktiveringsmejl och kan således inte aktivera mitt konto

  Antagligen är det skräppostfiltret i ditt e-postprogram som uppfattar meddelandet som skräppost (”spam”). För att slippa oönskad e-post finns ett skräppostfilter i ditt e-postprogram. Filtret kontrollerar alla e-postmeddelanden och försöker rensa bort de som skulle kunna vara skräppost. Det kan hända att filtret av misstag även rensar bort meddelanden som du verkligen vill ha, t.ex. epostmeddelanden från ScorX. För att förhindra detta kan du lägga till ScorX (e-postadress: support@scorx.org) som en betrodd e-postavsändare.

  Gör så här för olika e-postprogram:

  Outlook (version 2007)
  Gå till mappen Skräppost.

  Leta upp det bortsorterade e-postmeddelandet.

  Högerklicka på meddelandet.

  I snabbmenyn som dyker upp, peka på Skräppost och klicka på Markera som Inte skräppost.

  Klicka på Ok i rutan som dyker upp för att bekräfta.

  Meddelandet flyttas till mappen In. Avsändaradressen läggs till i listan över godkända avsändare så att nästa meddelande inte rensas bort.

  iPhone Mail Har inget eget skräppostfilter. Använd skräppostfiltret hos din e-postleverantör.

  Hotmail (Windows Live)
  Gå till mappen Skräppost.

  Leta upp det bortsorterade e-postmeddelandet.

  Högerklicka på meddelandet.

  I snabbmenyn som dyker upp, klicka på Inte skräppost.
  Meddelandet flyttas till Inkorgen. Avsändaradressen läggs till i listan över godkända avsändare så att nästa meddelande inte rensas bort.

  Apple Mail
  Leta upp e-postmeddelandet som markerats som skräppost. (Antingen i mappen Inkorg eller en särskild Skräp-mapp.)

  Klicka på meddelandet för att markera det.

  Klicka på knappen Inte skräp.

  Avsändaradressen läggs till i listan över godkända avsändare så att nästa meddelande inte rensas bort.

  Yahoo! mail
  Gå till mappen Spam.

  Leta upp det bortsorterade e-postmeddelandet.

  Markera meddelandet i kryssrutan till vänster.

  Klicka på knappen Inte spam.
  Meddelandet flyttas till Inkorgen. Avsändaradressen läggs till i listan över godkända avsändare så att nästa meddelande inte rensas bort.

  Gmail (Google) Flytta meddelandet till inkorgen:
  Gå till mappen Skräppost. (Finns under Mer till vänster på sidan.)

  Leta upp det bortsorterade e-postmeddelandet.

  Markera meddelandet i kryssrutan till vänster.

  Klicka på knappen Ej skräppost.
  Meddelandet flyttas till Inkorgen. Markera avsändaradressen som godkänd: För att nästa meddelande inte ska rensas bort kan du lägga till avsändaradressen i din kontaktlista:

  Markera Kontakter. (Finns under menyn Gmail till vänster.)

  Klicka på Ny kontakt.

  Fyll i formuläret. Ange e-postadress support@scorx.org

 • Logga in

  Du loggar in med din e-postadress och ett lösenord. Om du glömt ditt lösenord klickar du på Glömt Lösenord så skickar ett nytt till den e-postadress du angav när du skapade kontot.

 • Mitt ScorX-konto är kopplat till en epostadress som ej längre fungerar - kan jag byta?

  Naturligtvis. Alla ScorX-konton är kopplade till en e-postadress, till vilken vi skickar mejl ifall du glömt lösenord, köpt noter, blivit tilldelad gruppköpsnoter, blivit medlem i en grupp mm. Det är därför viktigt att e-postadressen du registrerat hos oss fungerar och att du kan ta emot mejl. Om e-postadressen slutat fungera - du kanske slutat på din arbetsplats eller bytt e-postadress - bör du uppdatera din e-postadress som är kopplat till ScorX-kontot.

  Gör så här:

  1. Logga in med din gamla/icke-fungerande e-postadress.

  2. Klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och välj Min profil.

  3. Under Inställningar hittar du Ändra mejladress.

  4. Följ anvisningarna.

  5. Från och med bytet loggar du sedan in med din ny-registrerade/fungerande e-postadress.

 • Hur byter jag lösenord?  1. Logga in på scorx.org

  2. Klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och välj Min profil.

  3. Under Inställningar hittar du Byt Lösenord.

  4. Följ anvisningarna.

  5. Från och med bytet loggar du sedan in med ditt nya lösenord.

 • Vad är ScorX demo-grupp?

  När du skapar konto och loggar in för första gången kommer du att automatiskt bli medlem i ScorX demo-grupp. Här kan du se vilka verktyg som finns tillgängliga för grupper ifall du skulle vilja skapa din egen grupp senare. Precis som med alla andra grupper kan du lämna ScorX demo-grupp när du vill.

Typer av noter och tillgång till noter

 • Vilka typer av noter har ScorX?

  ScorX erbjuder två slags noter:

  VIEWPRINT inbegriper digital online-tillgång till noten via ditt konto på ScorX.org. Du laddar alltså inte ner någon fil, utan får bara tillgång till noten via webbplatsen www.scorx.org. Dessutom får du skriva ut noten under 7 dagar efter att du köpt den, i det antal kopior som du betalat för. Du får använda din digitala online-tillgång till noten hur ofta och mycket och länge du vill. Alla dina ScorX-noter samlas under Mitt ScorX så att du enkelt hittar till och i din digitala notsamling. Om VIEWPRINT-noten är köpt som gruppköp är det den gruppmedlem som blivit tilldelad noten som har tillgång till VIEW och PRINT enligt ovanstående.

  PLAY innebär att vi har spelat in separerade stämmor och instrument med professionella sångare och musiker. Om du själv köper PLAY-noten eller får tillgång till PLAY-noten via gruppköp, kan du i ScorX spela upp noten och ställa volymen för respektive stämma/instrument. Ett fantastiskt verktyg för att lära sig sjunga i kör! PLAY köper du tillgång till i antingen 3 eller 6 månader för de noter du är intresserad av. Under denna tid får du spela noten så mycket du vill inne scorx.org. Av upphovsrättsliga skäl lägger vi en röd cirkel över de sidor du inte spelar upp för tillfället.

 • Det finns fyra olika sätt att få tillgång till en not i ScorX

  1) Upphovsrättfria noter. Vissa noter – där upphovspersonerna varit döda i mer än 70 år – kan vara upphovsrättfria. I dessa fall lägger ScorX få eller inga begränsningar vad gäller digital tillgång eller utskrift av noten. Har ScorX arrangerat och spelat in sång eller instrument, kan ScorX ta betalt för PLAY. Tack vare vårt samarbete med Folkbildningsrådet, bjuder ScorX på 30 körklassiker för alla ScorX-användare. Dessa noter kan skrivas ut och spelas upp utan begränsningar i ScorX.

  2) Individuellt köp. Du kan köpa VIEWPRINT och/eller PLAY för individuellt bruk.

  3) Gruppköp. Vem som helst kan kostnadsfritt skapa grupper i ScorX och bjuda in andra ScorX-användare till gruppen. Gruppens administratör kan köpa noter för hela gruppen - sk gruppköp - och sedan fördela dessa noter till medlemmarna i gruppen. Det är gruppadministratören som bestämmer hur noterna skall fördelas. Gruppköp lämpar sig bäst för grupper med upp till 40 deltagare.

  4) Som medlemsförmån i en organisation, festival, skola eller liknande. ScorX samarbetar med en rad större organisationer och förbund som vill erbjuda ScorX-noter som medlemsförmån till ett stort antal medlemmar, bland annat Sensus, Mellansels Folkhögskola och Norges Körförbund. I dessa fall skapar vi särskilda grupper i ScorX för dessa organisationer och kopplar ett lämpligt urval av noter till grupperna. Så fort en ScorX-användare blir medlem i en sådan grupp får vederbörande tillgång till noterna i Mitt ScorX. I vissa fall är titlarna som ingår i denna medlemsförmån bestämd av organisationen och gäller för samtliga gruppmedlemmar. I andra fall, får gruppmedlemmen själv välja X antal PLAY-noter som sedan dyker upp i Mitt ScorX. Detta finns beskrivet på respektive gruppsida. För närvarande är det endast ett fåtal grupper som erbjuder ScorX-noter som medlemsförmån - läs mer om hur medlemsförmånen för Körakademin och Sensus körsångare fungerar i ScorX. En ScorX-användare kan erhålla gratis-noter från medlemskap i flera grupper.

  När ditt gruppmedlemskap är över försvinner dina gruppköpsnoter och dina medlemsförmåns-noter från Mina Noter. Du har dock ditt ScorX-konto kvar inklusive de noter du köpt för eget bruk.

  Oavsett på vilket av ovanstående fyra sätt du fått tillgång, dyker noten upp under under Mitt ScorX när du är inloggad på ScorX.org. På notsidan hittar du alltid information om hur du fått tillgång till just denna not.

 • Vilka PLAY-noter får jag kostnadsfritt när jag skapar konto på ScorX?

  Abschied vom Walde Johannes Brahms
  Aftonkväde Carl Michael Bellman
  Aftonstjärnan Ivar Hallström
  Amatemi ben mio Luca Marenzio
  Amor vittorioso Giovanni Gastoldi
  Ave Maria Tomas Luis de Victoria
  Ave Maria (Franck) César Franck
  Ave, verum Corpus Wolfgang Amadeus Mozart
  Die Primel Felix Mendelssohn-Bartholdy
  Freut euch des Herrn Heinrich Schütz
  Gloria Amen Guillaume de Machaut
  In stiller Nacht Johannes Brahms
  Kyrie (ur Missa Brevis) G.P. da Palestrina
  Lasciate mi morire Claudio Monteverdi
  Love me, and the world is mine Ernest Ball
  Nu haver dagen ända Johann Sebastian Bach
  Nu vilar folk och länder Johann Sebastian Bach
  Pase el agoa ur Cancionero Musical de Palacio (ca 1500)
  Per Spelman Norsk folkvisa
  Quand mon mari Orlando Lasso di
  Sanctus (Helig) Franz Schubert
  See Amid the winter's snow John Goss
  Sitt ljus nu solen döljer Michael Praetorius
  Sweet Adeline Harry Armstrong
  That's how I need you Al Piantadosi
  Trasten i höstkvällen Gunnar Wennerberg
  Waldesnacht Johannes Brahms
  Verily, verily I say unto you Thomas Tallis

Köpa noter till sig själv och sin grupp

 • På vilka sätt kan jag köpa noter i ScorX?

  Du kan köpa noter på två olika sätt: antingen köper du noter till dig själv eller till din grupp - det senare kallar vi gruppköp.

  Köper du till dig själv dyker dina köpa noter upp under Mitt ScorX, där du kan läsa, skriva ut eller spela upp noten, beroende på om du köpt VIEWPRINT eller PLAY.

  Köper du noter till din grupp då kan du köpa flera kopior av både VIEWPRINT och PLAY och sedan dela ut dem digitalt till dina gruppmedlemmar. Det är endast gruppadministratörer som kan genomföra gruppköp.

 • Hur fungerar gruppköp?

  Köper du noter till din grupp då kan du köpa flera kopior av både VIEWPRINT och PLAY och sedan dela ut dem digitalt till dina gruppmedlemmar. Köpta och fördelade noter dyker upp i gruppmedlemmarnas Mitt ScorX, där de kan läsa, skriva ut eller spela upp noten, beroende på om du köpt VIEWPRINT eller PLAY.  Gruppköp och möjligheten att fördela noter i ScorX är en digital motsvarighet till en körs notskåp. I motsats till pappersvärlden är det i ScorX enkelt för till exempel en körledare att hålla reda på vilken gruppmedlem som har vilka not och att fördela köpta noter mellan medlemmar. Det är endast gruppadministratörer som kan genomföra gruppköp och fördela gruppköpsnoter.

 • Hur genomför jag ett gruppköp?

  Precis som för individuella köp lägger du du dina VIEWPRINT- och PLAY-noter i varukorgen. När du är redo att betala går du till varukorgen.

  Högst upp hittar du en kryssruta som låter dig koppla köpet till en av dina grupper (du måste vara inloggad och gruppadministratör). För respektive not i varukorgen, ange antal kopior innan du går vidare till betalningssteget och kassan.  Efter betalning och beställningsbekräftelse finns nu köpet registrerat på den gruppsida som du kopplade köpet till. Där kan du nu fördela de köpta kopiorna till medlemmarna i gruppen. Se vår video om gruppköp.

 • Hur fördelar jag som gruppadministratör köpta noter till mina gruppmedlemmar?

  Logga in på ScorX.org och gå till gruppsidan för din grupp (du hittar dina grupper genom att klicka på ditt namn och välja Mina grupper). Under fliken Gruppens noter hittar du alla gruppköp kopplade till gruppen. Här kan alla gruppmedlemmar se hur köpta noter är fördelade och du som gruppadministratör kan ändra fördelningen.  Klicka på den gröna knappen Fördela noter/Se fördelning, för att se vilka gruppmedlemmar som har tillgång till just denna not. Grönmarkerade medlemmar kan se, skriva ut och spela noten under Mitt ScorX (beroende om noten är köpt som VIEWPRINT eller PLAY). Som gruppadministratör kan du ändra tilldelningen av noten bland dina gruppmedlemmar genom att (av)markera kryssrutan för respektive gruppmedlem.  Du kan bara fördela det antal kopior du köpt - men du kan alltid köpa till fler kopior. Tänk på att utskrift endast är möjlig 7 dagar efter köp och att PLAY-möjligheten stängs efter 3 resp. 6 månader. Berörda gruppmedlemmar blir aviserade via epost när gruppadministratör omfördelat noter. Se vår video om gruppköp.

 • Min körledare har köpt noter till vår grupp: hur ser jag hur dessa noter är fördelade bland körmedlemmarna?

  Logga in på ScorX.org och gå till gruppsidan för din grupp (du hittar dina grupper under Mitt ScorX). Under fliken Gruppens noter hittar du alla gruppköp kopplade till gruppen. Här kan alla gruppmedlemmar se hur köpta noter är fördelade. Klicka på den gröna knappen Se fördelning, för att se vilka gruppmedlemmar som har tillgång till just denna not.

  Grönmarkerade medlemmar kan se, skriva ut och spela noten under Mitt ScorX (beroende om noten är köpt som VIEWPRINT eller PLAY). Se vår video om gruppköp.

 • Vad händer om jag köpt VIEWPRINT men missat att skriva ut mina kopior inom 7 dagar?

  Vi har tyvärr ingen möjlighet att göra något åt detta. Du måste själv se till att skriva ut inom den angivna tiden. Du kan ju naturligtvis köpa ytterligare VIEWPRINT-kopior om du så önskar. Om du köpt VIEWPRINT som gruppköp är det den gruppmedlem som är tilldelad noten som kan skriva ut. Tidsfristen 7 dagar efter köp gäller oavsett om noten är köpt av en individ eller ingår i ett gruppköp.

 • Vad händer efter min 3 eller 6 månaders PLAY har gått ut?

  Då stänger vi möjligheten att spela upp din not och noten maskeras åter med det blå bandet. Dessutom försvinner noten från "Mitt ScorX". Du kan ju naturligtvis köpa till ytterligare en period om du så önskar. Om PLAY-noten är köpt som gruppköp säger du till din gruppadministratör så kan denne köpa till ytterligare PLAY-tillgång.

 • Jag har köpt 4 VIEWPRINT-kopior av en not men behöver fler! Kan jag köpa till ytterligare VIEWPRINT av en not som jag redan har?

  Absolut! När du lägger en ny VIEWPRINT-beställning av en not som du redan har en VIEWPRINT på, öppnar vi upp en ny 7-dagas period för utskrift för de antal kopior du köper till.

 • Kan jag köpa noter åt någon annan?

  Javisst, du kan köpa VIEWPRINT och PLAY-noter åt andra ScorX-användare som är medlemmar i samma grupp som du. Läs mer om gruppköp här.

  Om du nöjer dig med att köpa noter i pappersform, kan du naturligtvis köpa multipla kopior, skriva ut det antal du köpt och sedan distribuera dessa som du vill till andra individer. Tänk dock på att du endast får skriva ut det antal kopior du betalat för och att utskriftsmöjligheten för noten stängs efter 7 dagar. Läs mer om utskrift här.

 • Vad händer med mina gruppköpsnoter ifall jag lämnar gruppen?

  Gruppköpsnoter är alltid kopplade till gruppen i ScorX. Har du blivit tilldelad gruppköpsnoter i en grupp och sedan lämnar gruppen då försvinner noterna från Mitt ScorX.

  Samtidigt frigörs ju en kopia av noten för adminstratören av gruppen som därmed får en kopia att fördela till en annan gruppmedlem. På detta vis fungerar gruppköp på liknande sätt som en körs notskåp i pappersvärlden.

 • Kan jag som gruppadministratör föra över gruppköpsnoter till en annan grupp?

  Om du köpt gruppköpsnoter till en grupp som av någon anledning är på väg att upphöra eller uppgå i en annan grupp finns möjlighet att överföra gruppköpsnoter mot en mindre administrationskostnad. Hör av dig till support@scorx.org.

 • Vilka betalningssätt erbjuder ScorX?

  Du kan betala med kort eller faktura. Kortbetalning sker genom PayEx som är Nordens ledande leverantör av betaltjänster via internet och är certifierade av banker och kortinlösare att hantera betaltransaktioner på högsta säkerhetsnivå.

  Väljer du fakturabetalning får du fakturan mejlad till dig direkt efter köp så se till att ditt ScorX-konto är kopplad till en giltig epostadress. Du får direkt tillgång till noterna. Betala inom 20 dagar och ange fakturanummer vid betalning. Vi tar ingen fakturavgift och du kan ställa fakturan till någon annan än dig själv. Övriga betalningsvillkor hittar du i ScorX Allmänna villkor

 • Får man mängdrabatt när man köper noter?

  Javisst. Mängdrabatten varierar mellan förlagen som vi samarbetar med. Om förlaget erbjuder mängdrabatt hittar du mer information om detta på notens sida. När du lagt noter i varukorgen och justerar antal kopior kommer du även där att se vilken mängdrabatt du får för respektive not. Köper du noter för eget bruk får du mängdrabatt på VIEWPRINT. Köper du noter till din grupp får du mängdrabatt för både VIEWPRINT och PLAY.

Skriva ut och spela upp noter

 • Hur får jag skriva ut noter?

  Om du köpt VIEWPRINT som gruppköpsnot eller för individuellt bruk, får du - eller den gruppmedlem som har tillgång till noten - skriva ut den 7 dagar efter köp. Du - eller gruppen som helhet - får endast skriva ut det antal kopior som är betalt för.

  Vissa noter är upphovsrättsfria och får skrivas ut i valfritt antal kopior.

  Har du tillgång till en ScorX-not som medlemsförmån i en organisation, festival eller liknande, kan du få tillgång till utskrift om organisationen gett tillåtelse.

 • Får jag skriva ut hur många kopior av noten som jag vill?

  Om den är upphovsrättsfri - ja. Men när du köper en VIEWPRINT-not anger du eller din gruppadministratör hur många utskrifter/kopior som ingår i köpet. Det är endast detta antal kopior du har tillåtelse att skriva ut.

 • Hur länge får jag skriva ut en köpt not?

  7 dagar efter köp. Detta gäller oavsett om köpet gäller individuellt bruk eller är ett gruppköp.

 • Vad händer om jag köpt VIEWPRINT men missat att skriva ut mina kopior inom 7 dagar?

  Vi har tyvärr ingen möjlighet att göra något åt detta. Du måste själv se till att skriva ut inom den angivna tiden. Du kan ju naturligtvis köpa ytterligare VIEWPRINT-kopior om du så önskar. TIPS: för att undvika att du hamnar i tekniska problem under din 7-dagarsfrist, prova gärna att skriva ut en av dina upphovsrättsfria noter INNAN du gör ditt köp. Då vet du att utskriftsfunktionen fungerar för din webbläsare.

 • Så här funkar ScorX utskriftslösning

  Om du har rätt att skriva ut en not kommer en utskriftsknapp att visa sig på not-sidan. Vi rekommenderar starkt att du använder den senaste versionen av din webbläsare för att undvika problem.

 • Jag har problem med att skriva ut mina noter - vad är fel?

  1. Kontrollera att du har rätt att skriva ut noten. Beroende på not, dina eller din grupps notköp och de noter du får som medlemsförmån i en organisation, visar notsidan hur du får eller inte får skriva ut en viss not.

  2. Det kan finnas kvalitetsskillnader mellan webbläsare, beroende på notens kvalitet. Vår erfarenhet visar att Internet Explorer emellanåt genererar sämre utskriftskvalitet än tex Firefox eller Chrome. Om du inte är nöjd med utskriften prova en annan webläsare. Om du fortfarande inte är nöjd, kontakta support@scorx.org.

  3. Om du använder surfplatta eller mobil, kan det hända att webbläsaren inte stödjer utskrift. Använd dator istället.

 • Jag har problem med att spela upp mina noter - vad är det för fel?

  1. Kontrollera att du har rätt att spela upp noten. Beroende på not, dina eller din grupps notköp och de noter du får som medlemsförmån i en organisation, visar not-sidan hur du får eller inte får spela upp en viss not.

  2. ScorX spelare fungerar sämre eller inte alls i äldre versioner av webbläsare så vi rekommenderar starkt att du alltid har den senaste versionen installerad på din dator, surfplatta eller mobil (läs mer här om de webbläsare vi rekommenderar).

  3. För längre PLAY-noter med stora ljudfiler kan mobila webbläsare ha problem, tex på iOS Apple iPhone/iPad och Android surfplatta/mobil. Antingen kan laddningen av ljudfilerna hänga sig, eller att webbläsaren stänger ned. Vi försöker hålla våra noter i rimligt längd, men i det fall dessa problem uppstår kan du alltid komma åt PLAY-noten via dina dator (PC/MAC). Kontakt gärna support@scorx.org och meddela oss vilken titel och webbläsare du har problem med så skall vi försöka läsa problemet.

  4. I vissa webläsare kan man ibland uppleva ett hackande ljud vid uppspelning, tex i den senaste versionen av Internet Explorer (även kallad Microsoft Edge). Vi arbetar på att lösa dessa problem, men under tiden kan du använda en annan webbläsare, tex Chrome eller Firefox.

Mitt ScorX och Mina Noter

 • Vad innehåller Mitt ScorX?

  När du loggar in på ScorX får du tillgång till din egen samlingsplats för dina digitala noter – Mina Noter - som du hittar under Mitt ScorX. Oavsett hur du får tillgång till en not i ScorX så dyker den alltid upp under Mitt ScorX. I framtiden kommer du även att kunna ladda upp egna noter i Mitt ScorX. Vår vision är att Mitt ScorX skall bli din egen digitala notsamling!

 • Noter i Mitt ScorX har försvunnit!

  En del noter som du har tillgång till i Mitt ScorX kan vara kopplat till ditt medlemskap hos en organisation, studieförbund eller utbildare. Om vi noterat att du inte längre tillhör denna organisation, då plockar vi bort noterna från Mitt ScorX. Om du anser att du fortfarande tillhör organisationen, kontakta vår kundtjänst.

  Du kan också få tillgång till ScorX-noter via gruppköp. Ifall du lämnat gruppen till vilken gruppköp är kopplat, eller din gruppadministratör omfördelat gruppköpsnoterna i gruppen, kan noter försvinna från Mitt ScorX. Du blir dock alltid notifierad via epost om detta.

 • Min profil och mina grupper

  Din profilsida är synlig även för besökare till Scorx.org som inte är inloggade. Du väljer själv vad du vill visa. Ditt medlemskap i grupper visas dock alltid.

Notutbud, titlar och genrer i ScorX

 • När kommer det fler titlar i ScorX?

  Vi jobbar ständigt med att utöka vårt utbud både vad gäller VIEWPRINT- och PLAY-noter. Dels samarbetar vi med ett antal större och mindre förlag (däribland Gehrmans). Allteftersom förlagen digitaliserar sin notskatt - som till största delen fortfarande endast finns på papper - kommer dessa noter att dyka upp i ScorX. Vad gäller upphovsrättsfri musik producerar ScorX hög-kvalitativa notblad på egen hand och tillgängliggör dessa i butiken.
  När det gäller PLAY samarbetar ScorX med Körakademins inspelningsteam som räknar med att producera cirka 150 nya PLAY-titlar om året.

  Är du kompositör eller arrangör och vill distribuera din musik via ScorX plattform, kontakta sales@scorx.org.

 • Var hittar jag de senast upplagda titlarna i ScorX?

  Läs mer här om titlar vi nyligen lagt in i ScorX.

 • Hur kan jag vara med att påverka kommande titlar?

  Har du tips på intressanta titlar eller önskemål, kan du tipsa oss här.

 • Varför finns det titlar i ScorX som inte är körmusik?

  En del av de not-förlag som säljer sina digital noter via ScorX, har en notskatt som inkluderar inte bara körmusik utan även annan musik. Även om ScorX fokuserar sitt notutbud och funktioner på webbplatsen för körsångare, låter vi våra förlag sälja all slags digitala noter.
  Vi taggar våra noter med information om inte bara stil/genre, utan även om instrument och sättning mm, vilket gör det lätt för dig att sortera ut den musik du letar efter när du gå in på "Köp noter".

 • Hur spelar ni in PLAY?

  Inspelningarna av PLAY-noter är gjorda med fokus att vara ett övningshjälpmedel och ett kompetenshöjande redskap för körsångare. Genom att följa pekaren i notbilden och sjunga med i sin stämma lär man sig koppla ihop notbild med tonhöjd, rytm,frasering, dynamik, artikulation och tonbildning mm.

  Av flera olika skäl har vi valt att spela in endast en vers om sången har flera identiska versar och vanligtvis spelar vi inte in repriser. Vi hoppar över långa instrumentala introduktioner och mellanspel, samt solostämmor. Vid stämdelning spelar vi in ett extra spår ifall delningen är så omfattande att den är att betrakta som egen stämma. Vid enstaka toner kompletterar vi bara i befintligt aktuellt spår.

  Körakademins inspelningar görs av fem olika inspelningsteam med professionella sångare och studiotekniker. Vi arbetar nu för att öka genrebredden i musikbiblioteket, och att spela in musik med olika stämbesättningar.

 • Jag är kompositör eller arrangör och skulle vilja distribuera min musik via ScorX - hur gör jag?

  Det enklaste sättet är att kontakta sales@scorx.org och beskriva vilket material du sitter på och hur du vill nå ut till sångare och musiker i Norden. Vi välkomnar all slags musik!

Grupper

 • Vad är grupper bra för?

  Man kan använda ScorX för eget bruk utan att vara med i en grupp. Men eftersom mycket av musikutövande sker i grupper såsom körer, orkestrar och band, tyckte vi det var naturligt att även ge särskilt stöd för grupper. Vem som helst kan kostnadsfritt skapa en grupp och bjuda in andra ScorX-användare.

  Vår vision är att ScorX-gruppen skall bli en samlingsplats för körens eller orkesterns medlemmar för att få information, inspiration och noter. ScorX-gruppen syftar till att vara ett stöd för gruppledaren så att körens eller orkesterns interna arbete kan ske mer effektivt, inklusive nothantering, evenemangsplanering, repetitionsarbete och marknadsföring av konserter. För närvarande kan man göra följande i en ScorX-grupp:

  1) Gruppadministratören kan lägga upp text, bild och kontaktinformation kring kören för att locka medlemmar. Ju mer information som läggs till - desto större sannolikhet att sidan hittas i Google och andra sökmotorer.

  2) Köpa och fördela VIEWPRINT och PLAY-noter till gruppens medlemmar. Med gruppköp i ScorX har ni stenkoll på vem som har tillgång till era köpta noter och kan lätt lägga tilläggsbeställningar om er kör växer - med omedelbar tillgång. Dessutom stannar alltid noterna inom gruppen när en gruppmedlem slutar. Betydligt enklare än papper i ett notskåp! Dessutom - genom att köpa PLAY-noter till körens medlemmar på de titlar ni repeterar för tillfället blir koristerna mer förberedda inför repetition och konserter. För dig som är körledare sparar detta både tid och arbete.

  3) Dela Spotify och Youtube-länkar inom gruppen för inspiration och övningsexempel.

  4) Hantera medlemmar i gruppen och utse gruppadministratörer.

  NOT: Vissa grupper är uppsatta av en organisation, utbildare, festival eller evenemang och tillhandahåller noter till sina medlemmar/deltagare i samarbete med ScorX. För dessa grupper gäller särskilda processer för att bli medlem.

 • Hur skapar jag en grupp?

  Vem som helst kan skapa en grupp. Tillse att du är inloggad. Gå till Skapa grupp Följ därefter instruktionerna. När gruppen är skapad blir du automatiskt gruppadministratör och kan lägga upp innehåll samt bjuda in andra ScorX-användare till gruppen.

 • Medlemmar och gruppadministratörer

  Gruppadministratörer kan genomföra gruppköp men även redigera innehållet på gruppsidan, både den publika delen och den del som endast medlemmarna kan se (Spotify-låtar och YouTube videos).

  Gruppadministratören har också rättighet att administrera medlemmar, t.ex. lägga till och ta bort medlemmar från gruppen. Vilken ScorX-användare som helst kan bli medlem i en grupp, men gruppadministratörerna får ett mejl varje gång detta sker och kan ta bort medlemmen från gruppen om så önskas.

  Vi har - baserat på data från Sensus - skapat de flesta kyrkokörer i ScorX redan, men vi har ingen information om vem som är musikalisk eller administrativ körledare. Därför utser vi - lite slumpmässigt - de 2-3 första personerna som anmäler sig som medlemmar i gruppen automatiskt till gruppadministratörer. Vi utgår ifrån att gruppen och de tillfälligt utsedda gruppadministratörerna sedan själva reglerar vem eller vilka som egentligen är lämpligast att agera gruppadministratörer.

  Det kan finnas fler gruppadministratörer för en och samma grupp.

 • Hur blir man medlem i en grupp?


  1. Hitta sidan för den grupp du vill bli medlem i. Använd fritextsök eller kartfunktionen under Hitta Grupper. (Hittar du inte din grupp kan du alltid skapa den på egen hand.)

  2. Klicka på knappen Bli Medlem.

  3. En informations-ruta visas som bekräftar att du nu är medlem i gruppen.

  4. Ditt nya gruppmedlemsskap syns nu på din profilsida som du når genom att klicka på ditt namn uppe i högra hörnet och välja Min profil.

  5. Gruppens administratör får ett mejl med information om att du nu är medlem i gruppen. Gruppadministratören har rätt att ta bort dig från gruppen.

  För grupper som är skapade av organisationer – till exempel Körakademin (Sensus) och Körakademin Plus (Mellansel) är antagningsprocessen en annan – läs mer nedan.

 • Hur lägger jag till medlemmar till min grupp?


  1. Se till att du är administratör för gruppen. Om du inte är administratör så kan du be gruppens administratör att göra dig till en.

  2. Tillse att den person du vill bjuda in har ett konto på ScorX med ett användarnamn du känner till.

  3. Logga in i ScorX.

  4. Hitta gruppens sida.

  5. Välj fliken Medlemmar.

  6. Klicka på knappen Lägg till ny medlem.

  7. Om du är administratör för flera grupper, ange vilken grupp inbjudan gäller och sök sedan på namnet på den ScorX användare du vill bjuda in.

  8. Bekräfta.

  9. Nu har din grupp en ny medlem!

 • Hur lämnar jag en grupp?


  1. Logga in på ScorX.

  2. Gå till gruppens sida.

  3. Uppe till höger på gruppsidan klicka på länken Lämna Gruppen

  4. Bekräfta.

  5. Klart!

  Notera: Om ditt gruppmedlemskap inbegriper tillgång till notmaterial – till exempel Körakademin Plus (Mellansel) och Körakademin (Sensus), kommer dessa noter att försvinna från Mitt ScorX i samband med att du lämnar gruppen.

Är du medlem i en organisation som erbjuder ScorX-noter som medlemsförmån?

 • Jag är med i Körakademin. Vad får jag för medlemsförmån i ScorX?

  Körakademin drivs gemensamt av Sensus och Mellansels Folkhögskola. Utöver alla de gratisfunktioner och 30-talet gratis-noter man får när man registrerar ett konto på ScorX – får ju du som sjunger i Körakademin ytterligare gratis PLAY-noter.

  Du väljer mellan två nivåer:

  1. Som registrerad körsångare i Sensus får du som medlemsförmån gratis använda 12 PLAY-titlar per termin ur vårt musikbibliotek i ScorX. Din körledare/admin kan välja sånger till din kör, då kommer de automatiskt visas på ditt konto. Annars måste du själv välja sånger genom att bli medlem i ScorX-gruppen Körakademin (Sensus). Läs mer här hur du får tillgång till 12 valbara PLAY-noter.

  2. Om du vill utveckla och fördjupa dina kunskaper i körsång kan gå till nästa nivå: Körakademin Plus är en nätbaserad distansutbildning för körsångare och drivs av Mellansels folkhögskola. Du studerar i egen takt via webben och kursen är kostnadsfri. Du eller din kör behöver inte vara ansluten till Sensus studieförbund för att gå kursen.

  Under den tid du går kursen får du spela SAMTLIGA PLAY-noter i ScorX så mycket du vill - helt kostnadsfritt. Så här får du tillgång till dina PLAY-noter för Körakademin (Plus)

 • Jag sjunger i en Sensus-kör och vill få tillgång mina 12 valbara noter per termin kopplat till Körakademin (Sensus). Hur gör jag?


  1. Säkerställ att ditt personnummer finns registrerat i Sensus medlemsregister och att du är deltagare i ett aktivt körarrangemang. Prata med din kör-ledare eller kontakta ditt lokala Sensus-kontor.

  2. Skapa ett ScorX-konto kopplat till en fungerande e-postadress under följande länk: http://www.scorx.org/Account/Register
  Du väljer ett eget lösenord. Har du redan skapat ett ScorX konto, hoppa direkt till 3). För att säkerställa att vi har en fungerande epostadress till dig skickar ScorX ett bekräftelsemejl med en aktiveringslänk. Inte förrän du har klickat på länken i mejlet, kan du logga in på ditt nyskapade ScorX-konto. Får du inget bekräftelsemejl kanske du har stavat fel på din epostadress vid registreringen eller har kanske mejlet fastnat i ditt skräppostfiler. Här får du mer detaljerad hjälp kring detta

  3. Logga in på scorx.orgmed ditt ScorX-konto, uppe i högra hörnet. Har du problem med att logga in, klicka på Glömt lösenord så mejlar vi dig en länk där du kan skapa att nytt lösenord.

  4. Om din körledare/admin valt sånger till din kör kommer de automatiskt visas på ditt konto. Annars måste du själv välja sånger genom att gå till: gruppsidan för Körakademin (Sensus)

  5. Klicka på den blå knappen "Bli medlem".

  6. Du blir ombedd att ange ditt personnummer.

  7. När ScorX hittat ditt personnummer blir du automatiskt medlem i gruppen Körakademin (Sensus).

  8. På gruppsidan för Körakademin (Sensus) dyker nu upp en flik som heter "Gruppens Noter". Under denna flik hittar du "Mina valbara noter" där du kan välja bland 12 valbara noter per termin.

  Har du valt en not kan du inte göra om valet, men du kan göra dina val när som helst under terminen. Vid terminens slut tömmer vi dina val och då får välja 12 nya PLAY-noter under nästkommande termin. Notera att medlemsförmånen endast gäller uppspelning med en lättare notmaskering, ej utskrift.

  Om du slutar i en Sensus-kör och du ej längre finns med i Sensus medlemsregister som en deltagare i ett av Sensus aktiva körarrangemang, kommer ScorX automatiskt att plocka bort ditt medlemskap i gruppen Körakademin (Sensus). Därmed har du inte längre tillgång till dina valda Körakademin-noter i ScorX. Du har ju naturligtvis kvar ditt ScorX-konto som tidigare - som kan användas till mycket även om du inte är medlem i Sensus.

 • Jag vill gå distanskursen Körakademin Plus (Mellansel) och få tillgång till det fria notmaterialet i ScorX - hur gör jag?


  1. Skapa ett ScorX-konto kopplat till en fungerande e-postadress under följande länk: http://www.scorx.org/Account/Register. Du väljer ett eget lösenord.
  Har du redan skapat ett ScorX-konto, hoppa direkt till 2). Notera att det gamla sättet att logga in som fungerade innan sep 2013 inte längre fungerar - nu måste var och en skapa ett nytt personligt konto.
  För att säkerställa att vi har en fungerande epostadress till dig skickar ScorX ett bekräftelsemejl med en aktiveringslänk. Inte förrän du har klickat på länken i mejlet, kan du logga in på ditt nyskapade ScorX-konto. Får du inget bekräftelsemejl kanske du har stavat fel på din epostadress vid registreringen eller har kanske mejlet fastnat i ditt skräppostfiler. Här får du mer detaljerad hjälp kring detta

  2. Logga in på scorx.orgmed ditt ScorX-konto, uppe i högra hörnet. Har du problem med att logga in, klicka på Glömt lösenord så mejlar vi dig en länk där du kan skapa att nytt lösenord.

  3. Gå till gruppsidan för Körakademin Plus (Mellansel): http://www.scorx.org/Group/Group/3

  4. Klicka på den blå knappen "Bli medlem"

  5. Nu hamnar du i Mellansels Folkhögskolas ansökningsformulär. Slutför ansökan enl. instruktionerna.

  6. Inom några dagar kommer du att få ett mejl från Mellansels Folklhögskola. Om du blivit antagen får du vidare instruktioner från dem om hur du kopplar dig till gruppen Körakademin Plus.

  7. Så fort du blivit medlem i gruppen Körakademin Plus (Mellansel) säkerställer du detta genom att logga in och klicka på "Mitt ScorX" (uppe i högra hörnet) och sedan "Mina grupper".

  8. Dina Körakademin Plus-noter finnas nu tillgängliga under ”Mitt ScorX” -> ”Mina noter”. Du kan också nå dina Körakademin (Plus)-noter via gruppsidan -> Gruppens Noter (se bild)


 • Varför får jag inte skriva ut vissa av mina Körakademin-noter? Och varför maskerar ScorX notbilden med röd cirkel?

  Enligt överenskommelse mellan Körakademin och licensinnehavarna betraktas ScorX som ett instuderingsverktyg för individuell repetition – inte som en ersättning för pappersnoten eller full digital access helt utan vattenstämplar. Av dessa skäl är den digitala tillgång lätt maskerad och utskriftsmöjligheten strypt.

Vi hjälper dig!

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren kring ScorX. Hittar du inte svar här, kontakta vår kundtjänst via epost support@scorx.org. Öppet: mån-fre 08:00-15:00, helger stängt.

Back to top